Гарячий пес

Вперше про сосиски згадується в «Одіссеї», яка до нашої ери (IX століття) була створена Гомером. Особливу славу вони отримали в Австрії та Німеччині, де основою національної кухні були ковбаси і сосиски. Славилися сосиски з Відня і Франкфурта-на-Майні, тому вони і продаються в багатьох державах світу під назвою «вайнери» і «франкфуртери» (також, наприклад, як і булочки з котлетою з Гамбурга називають «гамбургерами»). 

На початку XIX століття, завдяки німецьким іммігрантам, технологія виготовлення сосисок потрапила до США. 

Історія свідчить про те, що м’ясник з Франкфурта придумав довгі і тонкі ковбаски, що стали прототипом сучасних сосисок. Виробник назвав своє творіння «dachshund», що в перекладі з німецької означає «такса». 

Трохи пізніше один заповзятливий німецький емігрант, який виїхав до Америки, почав продавати дані ковбаски, поклавши їх на манер бутерброда між двома скибочками хліба, які пізніше замінили на булку.  

Сталося це в XIX столітті, коли навіть вищий світ ще не був знайомий з серветками, тому хліб грав важливу гігієнічну роль – він дозволяв не бруднити руки жиром і не обпалювати їх гарячими ковбасками. 

А на початку XX століття американський художник Дарган вирішив зробити ілюстрацію до найпопулярнішої страви, що так полюбилася в Новому світі. Він знав переклад слова, але не знав точного його написання по-німецьки, тому, не довго думаючи, підписав ілюстрацію на своїй рідній мові, передавши загальний зміст назви. Так, сосиска в булці отримала назву «хот-дог» – гаряча собачка. 

Однак, історик кулінарії Беррі Попик стверджує, що термін «хот-дог» з’явився в кінці XIX століття, і прийшов він зі студентського фольклору. Студенти Єльського Університету дали назву фургонам, в яких продавали сосиски, «собачі фургони». Оскільки навколо них постійно були зграї собак, яких приманювали спокусливі запахи. Попику вдалося знайти один студентський журнал, який був випущений в 1895 році, в ньому студенти називали сосиски «гарячими собаками».  

Кожен американський штат придумав свій рецепт приготування цієї популярного страви. Наприклад, на півдні США роблять кукурудзяні хот-доги, в Канзасі в них додають тертий сир і квашену капусту, в Чикаго готують яблучні і крабові хот-доги. Навіть звичні кетчуп і гірчицю, виробники хот-догів, відповідаючи на запити споживачів, замінили на майонез на основі васабі і авокадо, а деякі пропонують спробувати хот-дог з арахісовим маслом і фуа-гра. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *