Трдло

Трдельнік або трдло (так само відомий як шметдол) – традиційні чеські ласощі з дріжджового тіста, яке готують на вугіллі. Тісто обертають по спіралі навколо циліндричної форми, на виході виходить порожня всередині трубочка.

Історія трдельніка починається в кінці XVIII століття. Перший, хто спік трдло, був особистий кухар Йозефа Гвадані – угорського генерала і письменника, який оселився в словацькому селі Скалице. Цікаво, що рецепт з часів створення майже не змінився, він передавався у спадок, виключно усно від досвідченого майстра до учня.

Пізніше трдло стали пекти на ярмарках, під час національних свят, винних фестивалях, що незабаром зробило випічку національним ласощами. Трдельніком пригощали породіль і маленьких дітей під час хрещення, вважалося що ці ласощі приносять щастя.

Сьогодні трдло готується на спеціальних мангалах, куди встановлюються особливі «шампури» – довгі дерев’яні або металеві валики діаметром від 5 до 10 см, з рукояткою. Тісто накручують по спіралі, витримуючи певну відстань. Шампур повільно обертають над вугіллям, періодично змащуючи заготовку молоком. Готові трубочки обвалюють в цукрі, маці, кориці, тертому мигдалі, або в меду.

Принцип намотування тесту на валик пов’язаний з Днем Святого Георгія. Булка символізує змій, які, за народними прикметами, вилазять із землі 24 квітня. Трдло потрібно їсти гарячим. У холодному вигляді ця страва втрачає частину своїх смакових властивостей, які і роблять ласощі таким унікальним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *