Великий китайський мур і рис

Дослідники виявили, “липкий рис”, який є основою багатьох азіатських страв, був секретним інгредієнтом надміцного розчину у стародавньому Китаї. 

Будівельники винайшли рецепт розчину близько 1500 років тому, змішавши липкий рисовий суп із стандартним розчином – гашеним вапном. 

Клейкий рисовий розчин, ймовірно, був першим у світі композитним розчином, виготовленим як з органічних, так і з неорганічних матеріалів. Розчин був міцнішим і стійкішим до дії води, ніж чисте вапно. 

Будівельники використовували цей матеріал для зведення таких важливих будівель, як гробниці, пагоди та міські стіни, багато з яких існують і сьогодні. 

Вчені визначили, що саме амілопектин (різновид полісахариду, що міститься в рисі та інших крохмалистих продуктах) і є “секретним інгредієнтом”, який відповідає за легендарну міцність розчину. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *